Today.ua

В Україні почала стрімко дорожчати оренда житла: у якому місті квартири коштують найбільше

Щомісячна плата за оренду квартир в українській столиці почала стрімко дорожчати. Ситуація на ринку кардинально змінюється, і лише за останній тиждень арендоване житло підскочило у ціні на 2,6%.

Згідно зі статистичними даними, в Києві всього за тиждень ціни на оренду однокімнатних квартир злетіли на 2,6 відсотка. Трохи менше подорожчали двокімнатні квартири - на 2,5 відсотка за тиждень. У той же час, орендна плата за трикімнатне житло залишилася незмінною, в деяких випадках навіть намітилася тенденція до зниження вартості, в середньому на 1 відсоток.

У Центрі економічної стратегії (ЦЕС) з посиланням на аналіз даних порталу нерухомості "ЛУН" стверджують, що підвищення орендної плати за орендоване житло обумовлено зменшенням пропозиції бюджетних квартир. Тобто на ринку стало більше дорогого і комфортабельного житла, ціна за оренду якого загалом вищі, ніж економ варіанти. Експерти ЦЕС відзначають, що українці за останній тиждень на 5 відсотків рідше стали орендувати житло на невеликий термін, хоча в аналогічний період 2019 року ця цифра була ще менше - близько 19 відсотків.

Варто відзначити, що тенденція до підвищення вартості оренди квартир почалася деякий час назад. В кінці липня - початку серпня 2021 року оренда однокімнатних квартир виросла на 4,6 відсотка, оренда двокімнатних і трикімнатних подорожчала на 5,8 і 0,5 відсотків відповідно.

За останні 12 місяців вартість оренди житла в Києві підвищилася в середньому на 21 відсоток.

Нагадаємо, раніше стало відомо, яке житло в Києві має найбільший попит серед квартиронаймачів. Ціни на квартири в цих районах вже зросли на 20 відсотків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ