Today.ua

В Україні можуть підвищити тарифи на електроенергію в десять разів

В Україні зростання тарифів на електроенергію стримували кілька років, з цієї причини ціни в платіжках для населення можуть змінитися вельми суттєво.

Нові тарифи на електроенергію для українських споживачів будуть відрізнятися в залежності від регіону. За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, ціни на електрику стримували штучно, що може викликати стрімке і значне зростання тарифів найближчим часом.

"На ринку газу ми пройшли той же самий шлях. Спочатку тарифи були низькі, а потім «пружина» зірвалася, і тарифи зросли в десять разів. Те ж буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильніше буде удар по населенню. Закони економіки не обдуриш", - описав ситуацію, що виникла на українському ринку, експерт.

При цьому, якщо не зробити тарифи актуальними, тобто не підвищити до економічно обґрунтованого рівня, то незабаром громадяни країни зіткнуться з руйнуванням енергетичної інфраструктури та проблемами з електропостачанням, зокрема, можливі віялові відключення. Недолік прибутку не дозволить енергетичним компаніям вчасно закуповувати паливо і проводити модернізацію.

"Підсядемо на імпорт, а це тільки з Росії, і це політично величезні ризики", - пояснив необхідність підвищення тарифів на електроенергію Омельченко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у тепловиків немає іншого виходу, крім як підвищити тарифи на опалення і гарячу воду для населення. На скільки виростуть ціни в платіжках українських споживачів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ