Today.ua

В Україні мобілізують чоловіків з інвалідністю: адвокат назвав причину

В Україні мобілізують чоловіків з інвалідністю, хоча згідно із законом вони не підлягають призову. Ситуацію прокоментував адвокат Іван Ліберман.

Депутати Верховної Ради влітку минулого року запропонували мобілізувати українців з інвалідністю за їхньою згодою. Відповідний законопроект подано на сайті парламенту. Наразі за законом осіб з обмеженими можливостями не мають права призивати до армії.

При цьому у частині другій статті 23 у воєнний період люди з інвалідністю можуть бути призвані на військову службу за своїм бажанням і виключно за місцем проживання.

При отриманні повістки чоловікам потрібно прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Потрібно мати при собі документи, що підтверджують обмеження щодо здоров'я.

Чому чоловіків з інвалідністю мобілізують

Адвокат Іван Ліберман пояснив, що осіб з інвалідністю ІІІ групи можуть призвати до ЗСУ. Він зазначив, що йдеться про людей з відносно легкими розладами здоров'я, з якими можна проходити службу.

"Крім того, брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї або готувати їжу тощо. Тобто служба в армії ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба", - зазначив юрист.

За словами правозахисника, на практиці все, що за згодою та тимчасове, дуже швидко стає обов'язковим і під відповідальність.

Ліберман додав, що чоловіків з інвалідністю ІІІ групи мобілізуватимуть в Україні навіть через те, що громадяни за законом мають служити в армії. Юрист нагадав, що багато українців ще до повномасштабної війни "робили" фіктивні довідки з інвалідності, щоб отримувати пенсії, користуватися пільгами, їздити на оздоровлення в санаторії.

"Багато здорових людей, які не мають інвалідності, зараз будуть тимчасово, за згодою, а потім і обов'язково служити у війську", — цитують експерта "Факти".

Раніше повідомляли, кого ще в Україні не можуть мобілізувати примусово. Деякі чоловіки мають право служити лише за бажанням, причому тільки за місцем проживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ