Today.ua

В Україні змінять правила переобладнання житлових квартир під офіси та магазини

Підприємцям в Україні буде набагато простіше відкривати нові аптеки, перукарні, ломбарди і офіси після того, як нова постанова Кабміну буде прийнята остаточно.

Міністерство розвитку громад і територій розробило проект постанови, згідно з яким в Україні можна буде легше і простіше переобладнати житлові квартири в нежитлові, а потім відкривати в них торгові точки або інші об'єкти для ведення підприємницької діяльності.

У документі під назвою "Порядок визначення технічної можливості поділу, об'єднання об'єкта (об'єктів) нерухомого майна або виділення частки з об'єкта нерухомого майна" акцент зроблений на перепланування житлових квартир в новобудовах, оскільки старі радянські будинки для переобладнання і дроблення не підходять.

У новому механізмі можуть бути зацікавлені і інвестори, які планують в подальшому здавати придбані квартири в оренду. Про це розповів Президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ) Юрій Піта.

У той же час, глава ріелторського об'єднання "Простір" Юлія Курганова стверджує, що нова постанова уряду спрямована на отримання прибутку державою. Раніше в Україні підприємці могли купувати 3- і 4-кімнатні квартири, а потім ділити їх між собою. Тепер це стане неможливим. З одного боку постанову Кабміну спростить поділ квартир для родичів, яким житло дісталося в спадок, зробити це можна буде навіть без суду. Але розділити одну квартиру на 4-5 частин буде не можна.

Основний сенс в новій урядовій ініціативі, як вважає експерт SV Development Сергій Костецький, - це основний намір "побороти корупцію". На сьогоднішній день, щоб узаконити переобладнання житлового приміщення під нежитлове, необхідно "отримати мільйон дозволів".

Аналітик також відзначив, що неякісна технічна експертиза може привести до того, що багатоповерхові будинки можуть почати руйнуватися. Особливо, якщо йдеться про старі панельні будівлі.

Нагадаємо, в Україні подорожчають квартири через підвищення податків на житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ