У Міністерстві економіки України розповіли, яким чином вдалося стабілізувати ціни на цукор в країні. В середині літа прогнозують значне зниження вартості на солодкий продукт.
Подорожчання цукру в Україні почалося в 2020 році, причиною цього стало значне зменшення посівних площ та низька врожайність цукрових буряків в цілому по країні через несприятливі погодні умови. Щоб зупинити підвищення цін на цукор, в Міністерстві вирішили вдатися до імпорту цукру-сирцю з-за кордону.
Як розповів генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Роман Сластьона, дефіцит цукру в Україні почав відчуватися в повній мірі в 2020 році, замість необхідних країні півтора мільйона тонн, було вироблено тільки 1 мільйон тонн продукту. Погіршення ситуації відбулося також у зв'язку з тим, що на світовому ринку ціни на цукор поповзли вгору.
Всі ці фактори спровокували підвищення цін на цукор в українських магазинах. При цьому, з 30 цукрових заводів України з початку 2021 року багато зупинилися через відсутність сировини.
"Якщо на 1 травня його ціна в роздробі становила 25,05 грн, то з поступовим виведенням на ринок перероблених партій сировини, з 1 червня вона опустилася до 24,9 грн - вже на 15 коп. Нижче. Були вирішені проблеми з подальшим імпортом сирцю з ЄС, тому чергові поставки повинні перекрити виник дефіцит в 150 тис. тонн. у результаті чекаємо зниження цін в червні-липні на 1-2 грн", - обнадіяв українців Роман Сластьона.
Нагадаємо, раніше про зміну ціни на цукор в Україні розповів аналітик асоціації "Укрцукор".