Today.ua

У ПФУ назвали способи підтвердження страхового стажу для отримання пенсії

Згідно із законодавством України, для нарахування пенсії людина повинна мати офіційно підтверджений страховий стаж. Тільки на підставі цього з'являється право на виплати після виходу на заслужений відпочинок.

Особливо актуальним стало останнім часом питання про підтвердження страхового стажу за період до 2004 року. Якщо страховий стаж був, коли людина була офіційно працевлаштована, і за неї роботодавець справно сплачував страхові внески, то його можна підтвердити кількома способами, про які розповіли у Пенсійному фонді України.

Так, при виході на пенсію, якщо, наприклад, трудова книжка була загублена або в ній з якихось причин немає відповідних записів, то страховий стаж можна підтвердити шляхом надання в ПФУ даних з регістру застрахованих громадян, виписок із заяв, особових рахунків і відомостей про видачу зарплати, письмових трудових договорів і будь-яких інших документів, які є переконливим доказом, що людина в певний період була офіційно працевлаштована.

Якщо ж людина не має можливості надати документів про наявність страхового стажу, наприклад, з причини військових дій, стихійного лиха, катастрофи тощо, то ПФУ може прийняти до уваги слова щонайменше двох свідків, які працювали з людиною на одному підприємстві в зазначений період.

Крім того, при виявленні неточностей в записах у трудовій книжці до 01.01.2004 може бути призначена Комісія з питань підтвердженого стажу роботи. За результатами перевірки буде прийнято рішення про правомірність призначення пенсійних виплат.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня 2021 року підвищили пенсійний вік і посилили вимоги за страховим стажем. Хто втратить право на отримання пенсії?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ