Today.ua

У Києві під час опалювального сезону готуються повернути віялові відключення електроенергії

З настанням нового опалювального сезону Київ опинився під загрозою віялових відключень електроенергії. У Київтеплоенерго пояснили, чому доведеться обмежувати споживання енергоресурсів населенням.

Стрибок цін на природний газ призвело до того, що газові теплоелектроцентралі (ТЕЦ) стали збитковими. Подальше подорожчання блакитного палива лише погіршить ситуацію і поставить перед необхідністю повернення віялових відключень електроенергії.

Виробництво електроенергії для ТЕЦ стало збитковим, а газові теплоелектроцентралі перестають бути конкурентоспроможними. Про це попередили в Київтеплоенерго.

Напередодні старту опалювального сезону Україна опинилася в складній ситуації, собівартість газової електроенергії стала втричі дорожче, ніж вугільна. Але обсяги видобутку вугілля вже кілька років поспіль активно скорочуються, в рамках міжнародних договорів. Запаси вугілля виявилися занадто незначними, щоб покрити збитки через подорожчання природного газу. При цьому дві київські газові теплоелектроцентралі забезпечують близько 70% потреб жителів столиці в теплі і 60% - в електроенергії.

Щоб знайти рішення проблеми і уникнути віялових відключень світла взимку Київтеплоенерго звернулися до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Крім того, пропонується провести коригування цінових обмежень на ринку електроенергії.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, як отримати компенсацію за тривалу відсутність електроенергії з вини постачальника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ