Today.ua

Українців попередили про весняне подорожчання хліба та м'яса: названо причини

В Україні очікується весняне подорожчання найпопулярніших продуктів – хліба та м'яса. Названо причини негативної тенденції на вітчизняному ринку.

Аналітики попередили українців про майбутнє підвищення цін на хліб та м'ясо. Стало відомо, що головний продукт на столі наших співвітчизників подорожчає у середині квітня.

Віце-президент Української асоціації пекарів Юрій Дученко повідомив, що сьогодні вартість зерна стабільна та прогнозована. Однак кількість засіяних площ можлива проблема з його якістю. У цьому робота підприємств залежить від енергопостачання.

"Якщо і станеться подорожчання, то в межах 5-10%", - наголосив експерт.

Економіст Олег Пендзин нагадав, що хліб в Україні дорожчав і до початку повномасштабної війни.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев зазначив, що незабаром подорожчають овочі, що пов'язано із сезонним фактором та окупацією регіонів, де традиційно вирощували значну частину продукції. Фахівець вважає, що свинина та яловичина дорожчатимуть, а курятина може подешевшати.

"Яловичина буде стабільно дорогою, ціна не сильно рухатиметься ні вгору, ні вниз… У нас немає культури споживання і немає багато грошей, щоб купувати стабільно і щоб був попит. Можемо говорити про стабільність або якесь, можливо, зростання ціни", – пояснив Мартишев.

Вартість свинини дуже прив'язана до ціни кормів, які зараз дорожчають. Там доводиться 60-70% собівартості у виробництві. Дослідники прогнозує можливий дефіцит кормового зерна та макухи, що не дозволить виробникам збільшити поголів'я.

Нагадаємо, що в Україні виник гострий дефіцит цибулі. Аналітики заявили, що ціна на кілограм овочу може досягти 200 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ