Today.ua

Українців попередили про підвищення цін на продукти до новорічного столу на 50%: що подорожчає найбільше

Продукти для новорічного столу в 2022-му подорожчають на 40-50%. Про це повідомив координатор експертної платформи НБУ Андрій Блінов. Також очікується зростання цін на святковий декор.

Аналітик зазначив, що головним є показник інфляції. За результатами року вона становитиме близько 30%. Продукти, зокрема яйця, подорожчали більше за інші товари. Можна говорити про зростання витрат на 40-50%. Блінов спрогнозував індекс олів'є та інших традиційних страв Нового року. Він підкреслив, що точніша інформація буде після 20 грудня, бо є цінове ралі, яке цього року поки що не спостерігається.

"Такі окремі товари як сири, яйця, м'ясо можуть швидко зростати саме в новорічний період", - пояснив фахівець.

За словами Блінова, сезонні стрибки очікуються у третій декаді, коли українці згадають про те, що попереду свято.

Раніше в Інституті аграрної економіки повідомили, що новорічний стіл-2021 коштував українцям 1706 грн - на 5,3% дорожче, ніж у 2020 році. Оцінка новорічного столу з делікатесами становила 2176,09 грн.

Цьогоріч в Україні не буде традиційних святкових заходів. Деякі кафе та ресторани запропонують зустріти Новий рік вечерею до 22.00 або святом з ночівлею. Частину закладів планують закрити о 23.00, і гості залишаться в них до 5.00, щоб не порушувати комендантську годину. Економісти вважають, що середній чек зросте приблизно на 10% через додаткові витрати на генератори.

Як відомо, українці не можуть уявити святкування Нового року без культового салату "Олів'є". Стало відомо, скільки він коштуватиме у 2022 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ