Today.ua

Українців попередили про підвищення цін на продукти: що до кінця року подорожчає найбільше

В Україні очікується стрімке підвищення цін на продукти. Економісти попередили громадян, що до кінця року подорожчає найбільше.

Співробітники ННЦ Інститут аграрної економіки проаналізували ситуацію на продовольчому ринку. Вони вивчили вплив вартості енергоресурсів на кінцеві споживчі ціни. Примітно, що дорожчатимуть найпопулярніші асортиментні позиції.

"Вартість хліба зростатиме у зв'язку з тим, що на це впливає більша частина вартості газу та електроенергії, що використовуються при його виготовленні. До кінця року ціни на хліб піднімуться ще мінімум на 7-8%. Тобто якщо сьогодні буханець стоїть приблизно 30 грн, то до кінця року її ціна збільшиться приблизно на 2,5 грн - до 32,5 грн", - повідомила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Інна Сало.

Вчені раніше спрогнозували подорожчання хліба на 15%. Особливо зростуть у ціні житній та житньо-пшеничний хліб – до 37-38 грн за буханець. Пшеничний хліб із борошна першого сорту підвищиться у ціні на 4-6 грн/кг, а з борошна найвищого ґатунку – на 5-7 грн/кг. За батони доведеться платити на 3-5 грн/кг більше.

Наших співвітчизників попередили про подорожчання та інших продуктів, без яких не обійтись.

"На тлі загальних інфляційних процесів середня ціна на олію може зрости до 75 грн/л. Прогнозується зростання цін на овочі борщового набору на 15-25% за їхніми видами, зокрема, до кінця 2022 року середня ціна картоплі може становити 11-12 грн/кг, капусти білокачанної – 20 грн/кг, буряків – 16 грн/кг, цибулі ріпчастої – 40 грн/кг, моркви – 30 грн/кг", зазначила Інна Сало.

В Інституті аграрної економіки дійшли висновку, що ціни на яблука знизяться на 15% - до 15 грн/кг через збирання врожаю. А цитрусові залишаться приблизно на тому ж високому рівні через низьку купівельну спроможність.

Нагадаємо, що в Україні останній місяць рекордно подорожчали яйця. Стало відомо, чому вартість десятка вже перевищила 80 грн. У ННЦ Інститут аграрної економіки вважають, що це зовсім не межа. При сильному подорожчанні кукурудзи вартість яєць зросте ще на 15-20% - на 7-8 грн. Також зростають ціни на комбікорми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ