Today.ua

Українців попередили про подорожчання м'яса: експерт назвав причину зростання цін

М'ясо за рік подорожчало в Україні на 10-33%, залежно від виду. Цьому сприяли зростання вартості кормів та проблеми зі збутом. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка заявив, що вартість продукту підвищуватиметься і надалі.

Свинина подорожчала більше від інших видів м'яса – на 33%. Курятина зросла у ціні менш значно – на 16%, а яловичина – на 10%. Аналітик УКАБ підкреслив, що зміна цін у великих мережах супермаркетів ще вища. Максим Гопка пояснив, що близько 70% собівартості м'яса – корми. Також є проблеми із збутом. Продукція до повномасштабної війни експортувалася до східних регіонів України. Зараз логістика ускладнилася, порти заблоковані – і ціна зросла.

Гопка назвав фактори, які сприятимуть подорожчанню м'яса. Він вважає, що багато залежатиме від витрат на енергоресурси, загальноекономічних факторів та зернового коридору. Дослідник звернув увагу на необхідність створення необхідних умов для тварин.

За підсумками вересня інфляція в Україні прискорилася до 24,6%. Минулого місяця максимально подорожчали яйця. Вартість десятка у магазинах Сільпо перевищила 83 грн. Риба, крупи, цукор, фрукти, морепродукти та безалкогольні напої також зросли в ціні.

Чимало українців звикли до регулярного подорожчання м'яса. А вартість сала донедавна залишалася прийнятною. Однак в кінці жовтня вона різко збільшилася – за кілограм доведеться заплатити понад 200 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ