Today.ua

Українців попередили про майбутнє подорожчання цукру

В Україні очікується зростання цін на цукор, що пов'язано із необхідністю виробництва отримувати прибуток, а не збитки. Про це повідомив директор НВЦ "Цукрове виробництво" Олександр Коротинський.

Наголошено, що на даний момент оптові ціни на цукор перебувають у межах рентабельності. Коротинський зазначив, що цього сезону галузь врятувало те, що фермери встигли заздалегідь закупити насіння, а також частину добрив та засобів захисту рослин.

"Бо всі ТМЦ зросли в ціні", - пояснив експерт.

За словами експерта, Україна може спокійно експортувати цукор без створення дефіциту всередині країни. Жителі нашої країни щорічно вживають близько 1,2 млн т солодкого продукту. Нинішнього сезону виробництво прогнозується на рівні 1,25 млн т. При цьому збереглися суттєві перехідні залишки – 500 тис. т.

Олександр Коротинський наголосив на важливості того, щоб влада на рівні Міністерства продовжувала безперешкодно видавати експортні ліцензії на експорт цукру до європейських країн. Він зазначив, що в іншому випадку багато цукрових заводів закриються.

Нагадаємо, "Астарта" закінчила сезон цукроваріння 2022 року. Цукрові заводи компанії переробили загалом близько 2 млн т цукрових буряків, які були вирощені на полях агропромхолдингу та його партнерами-сільгосптоваровиробниками. Було вироблено 282 тис. т цукру (проти 266 тис. т 2021 року).

Станом на 16 січня, цукор продається в українських супермаркетах за середньою ціною 33,77 грн. Мінімальна вартість зафіксована у торговій мережі Варус – 33,50 грн. Місяць тому продукт продавали за 34,19 грн/кг.

Раніше повідомлялося, як приготувати яблучний пиріг без цукру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ