Today.ua

Українцям повідомили, як докупити страховий стаж для отримання пенсії

В Україні щороку зростають вимоги до страхового стажу. На пенсію можуть вийти громадяни, які при досягненні 60-річного віку мають не менше 29 років страхового стажу. У протилежному випадку його можна докупити.

Вартість року страхового стажу пов'язана із мінімальним розміром єдиного страхового внеску, що регламентується мінімальною заробітною платою. Як відомо, вона в Україні складає 6700 грн. ЄСВ розраховується у розмірі 22% цієї суми – 1474 грн.

Страховий внесок ЄСВ множиться на коефіцієнт вартості компенсації та на кількість місяців страхового стажу, яких не вистачає. Коефіцієнт за рік пенсії становить 2, за два роки – 1,8, за три роки – 1,6 тощо.

Українці, які вирішили докупити страховий стаж, укладають договір про добровільну участь. Вони мають сплачувати по 2948 грн на місяць. Таким чином, за рік сума досягне 35 376 грн.

Нагадаємо, що громадяни, які мають 20 років страхового стажу, зможуть вийти на пенсію у 63-річному віці. Якщо накопичено лише 15 років стажу, пенсійні виплати передбачені з 65-річного віку.

У Пенсійному фонді України повідомили, що виплати за грудень 2022 року становили 13,9 млрд грн. Через Укрпошту направлено 3,3 млрд грн, а через банки – ще 10,6 млрд грн.

У ПФУ також повідомили, що деяким українцям страховий стаж зарахують у трикратному розмірі. Йдеться про осіб, які перебували на спецпоселенні.

Раніше повідомлялося про пенсії, передбачені для військовослужбовців. Названо суми, на які можуть розраховувати захисники України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ