Today.ua

Українцям повідомили, чи будуть їм платити зарплату при простої через відключення електроенергії

В Україні регулярно відключають електроенергію, тому виникають простої на підприємствах. Експерт повідомив, чи зобов'язані роботодавці виплачувати зарплату працівникам при вимушених перервах у роботі.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін повідомив, що простій утворюється не з вини персоналу. Тому він не повинен страждати фінансово через заходи, що запроваджуються державою для економії електроенергії. За словами аналітика, у ситуаціях, коли співробітники спускаються в притулок під час тривоги, а також при відключеннях світла, збитків зазнає роботодавець.

"Вини працівника тут немає. Фактично це простій, який стався не з вини працівника, і підлягає оплаті відповідно до закону", - зазначив фахівець. Він звернув увагу, що йдеться про форс-мажор. Шубін підкреслив, що оплата праці при простої має здійснюватися виходячи із середнього заробітку.

Олександр уточнив, що якщо роботодавець не оплачує простій, він має забезпечити працівникові засобами для віддаленої роботи – акумуляторами, генераторами, ноутбуками з батареями тощо. Зазначено, що забезпечення витратними матеріалами також покладено на роботодавця. Цей момент має бути зазначений у трудовому договорі.

Мешканців попросили максимально знижувати споживання електроенергії у ранковий період з 6.00 до 11.00, а також з 17.00 до 23.00. Компаніям рекомендували обмежити використання зовнішнього освітлення.

Нагадаємо, влада закликала українців свідомо поставитися до необхідності економити електроенергію. У багатьох регіонах запроваджено графіки відключень. Також запроваджуються екстрені відключення з метою стабілізації ситуації в країні.

Голова енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко повідомив, що найближчими місяцями енергосистема України працюватиме у постійному режимі чергування аварійних відключень та ремонтів. Він нагадав, що Київ, а також Київська, Чернігівська та Житомирська – енергодефіцитні регіони, бо виробляють мало електроенергії.

Нагадаємо, як українці отримуватимуть пенсії за відключення електроенергії та інтернет-зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ