Стало відомо, чому в ЄС курятина та інші продукти коштують дешевше, ніж в Україні

Україна є одним із найбільших експортерів курятини та інших видів харчової продукції до країн Євросоюзу. Проте останніми роками спостерігається дивна тенденція, що продукти харчування в ЄС коштують дешевше, ніж на внутрішньому ринку.

Стало відомо, чому в ЄС курятина та інші продукти коштують дешевше, ніж в Україні - today.ua

У січні 2022 року Україна посіла шосте місце у світі за обсягами експорту м'яса курей на світовий ринок. Але навіть розвинене виробництво курятини не дає змоги знизити вартість даного продукту для українських споживачів. У перші місяці поточного року на українському ринку курячі тушки зросли в ціні до 2,3 євро за кілограм, тоді як у Румунії та Угорщині їхня вартість дорівнює 2 євро, а в сусідній Польщі – 1,95 євро.

Про головні причини, що призвели до того, що в Україні ціни на курятину та інші продукти харчування набагато вищі, ніж у сусідніх країнах Європейського Союзу, розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін. За словами економічного експерта, влада європейських держав виплачує високі дотації на аграрне виробництво, що дозволяє виробникам знизити витрати на виробництво харчової продукції.

Так, у Польщі держава компенсує 60% видатків на виробництво. Фермерам виплачують по 300 євро на гектар, для вирощування не лише агропродукції, а й курей та великої рогатої худоби. Щоб знизити конкуренцію і уникнути цінового демпінгу на внутрішньому ринку, влада країн ЄС встановлює жорсткі квоти на експорт продуктів харчування, що також дозволяє знизити вартість продуктів для кінцевого споживача. Стало відомо, чому в ЄС курятина та інші продукти коштують дешевше, ніж в Україні Нульова ставка ПДВ на продаж всіх видів харчової продукції та зниження ПДВ до 5% на пальне теж дозволяють уникнути зростання цін на продуктовому ринку. Водночас Пензін нагадав, що в Україні ставка ПДВ для пального та на продаж продуктів харчування становить аж 20%.

Жодних дотацій українські фермери з бюджету країни не одержують, тому змушені включати у вартість продуктів харчування всі витрати, включаючи корми, які подорожчали за останні два роки на 50%.

Нагадаємо, українців попередили про дефіцит цукру, що наближається. Чому аграрії масово відмовляються від вирощування цукрових буряків?