Today.ua

Українцям продають шкідливі продукти: названо найнебезпечніше місце для покупок

Українцям продають шкідливі продукти Названо найнебезпечніше місце для здійснення покупок.

Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Прилипко закликала українців відмовитися від шопінгу на ринках. Оптимальним місцем для покупок є крупні торгові мережі.

За словами фахівця, на ринках є великий ризик купити шкідливі продукти, тому що немає можливості попросити документи виробника та перевірити термін придатності тих чи інших товарів. Люди часто вирушають на ринки, бо там нижчі ціни, ніж у супермаркетах.

"Раджу купувати продукцію у мережах. Тобто там, де ви можете висунути претензію, попросити документи виробника, де зможете повернути назад продукцію і де ваше здоров'я буде в безпеці. Звичайно, дуже часто є така думка: "Ось піду на базарчик, куплю яєць домашніх, молока домашнього, м'яса", але за цим зараз криється дуже велика небезпека, бо ми не знаємо, що в тій продукції. Ми не знаємо, за скільки ті яйця господиня збирала. Може, у неї 5 курочок є, і вона збирає два місяці", – пояснює фахівець.

У магазинах на продукцію мають бути накладні документи. Є можливість дізнатися, хто виробник, і в які терміни було прийнято товар, а також як довго його можна зберігати. За словами Баль-Прилипко, якщо купити неякісний продукт на ринку, то гроші будуть втрачені. А в супермаркетах можна пред'явити претензію та повернути кошти.

Якщо продукт був простроченим, можна завдати великої шкоди здоров'ю – і потім витрачати гроші та сили на лікування.

"Антисанітарія на наших ринках вражає, тому що немає тих рукавичок, немає умов, стелажів, все на повітрі, машини їздять", - наголосила експерт.

Лариса Баль-Прилипко порадила тим, хто все ж таки робить покупки на ринку, вибирати місця, де є лабораторія, товар перевіряться і має сертифікат якості.

Трагедія у Одесі

Нагадаємо, що днями в Одесі двоє дітей отруїлися овочами, купленими на місцевому ринку. 4-річним двійнятам стало погано – і мати викликала лікаря за оголошенням на ОLX. Жінка зробила їм ін'єкцію препарату "Церукал". Стан неповнолітніх погіршився – і вона нарешті викликала швидку допомогу. Врятувати постраждалих не вдалося - спочатку помер хлопчик, а згодом його сестра. Правоохоронці розслідують деталі трагедії.

Раніше повідомлялося, що в Україні обвалилися ціни на помідори, огірки та гречку. Названо супермаркети, де овочі та крупу можна купити дешевше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ