У мережах супермаркетів України продається дешева, низькосортна та нерідко небезпечна для здоров'я людини картопля. Крім того, в країні виробництво картоплі знижується з кожним роком, що спричиняє нові проблеми для населення.
За даними аналітиків, лише п'ять відсотків картоплі від загального обсягу споживання продається у мережах супермаркетів. Найчастіше ціни прийнятні для споживачів, але якість залишає бажати кращого.
На прилавках супермаркетів у більшості випадків можна зустріти картопля дуже поганої якості, яка не відповідає не лише міжнародним, а й українським стандартам. В результаті, українці змушені шукати способи придбати якісну картоплю, яку вони знаходять на стихійних ринках.
На вигляд така картопля набагато краща за ту, що можна зустріти в магазинах, але про її безпеку для людини теж виникають сумніви, оскільки коренеплоди не проходять жодних перевірок.
"Низька якість картоплі в Україні є головною причиною періодичних обвалів цін на неї та невигідності вирощування, що змінюються періодами масового та масштабного імпорту", - пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАТ) Андрій Ярмак.
На думку експерта, супермаркети мають зробити перший важливий крок – принципово не допускати появи на прилавках неякісної та брудної картоплі. Це дозволить збільшити виручку власникам мереж роздрібної торгівлі та захистить українського споживача від небезпечної для здоров'я продукції.
Нагадаємо, раніше експерти розповіли, як зміняться ціни на картоплю в Україні.