Today.ua

Накопичувальна пенсія: українцям пояснили, куди можна вигідно вкласти пенсійні кошти

Кожному українцеві доведеться подбати про добробут в старості самостійно. Накопичувальна пенсія дозволить вирішити проблему бідності пенсіонерів, головне, знати, куди варто вкладати гроші.

Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Юрій Бойко розповів українцям, що свої пенсійні кошти їм варто вкладати в банківські інструменти та цінні папери.

"Зараз проблема саме з фінансовими інструментами, бо єдиним придатним в поточній ситуації інструментом для вкладення пенсійних коштів є ОВДП", - підкреслив експерт.

НКЦПФР на даний момент працює над вирішенням питання про найбільш надійних і вигідних для населення способів інвестування пенсійних накопичень. У той же час, Комісія намагається домогтися розширити спектр ефективних фінансових інструментів і збільшення ринку капіталів.

"Якщо дивитися на європейський і міжнародний досвід, то на всіх ринках працюють різні моделі. Однак, коли ми говоримо про гарантії, то на мою думку, тут доречніше розглядати систему ризиків. Вона є більш масштабною", - пояснив Юрій Бойко.

Чиновник уточнив, що система гарантій для інвестицій не буває дешевою. Чим більший обсяг грошових коштів, які громадяни будуть перераховувати до фонду накопичувальних пенсій, тим дорожче вони обійдуться у вигляді зниження прибутковості, внесків і т.п.

Нагадаємо, в Україні назвали дві категорії громадян, для яких впровадять обов'язкові соцпакети з накопичувальними пенсіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ