Today.ua

Українцям пояснили, кому загрожує відключення послуг ЖКГ за новим законом

Законодавчий акт України, який дозволяє постачальникам послуг ЖКГ відключати подачу газу, води, тепла, електрики боржникам, вступив в силу. Українським споживачам важливо знати, в яких випадках їм загрожує втрата благ цивілізації.

Згідно з підписаним президентом Володимиром Зеленським закону, в період карантину постачальники мають повне право в разі відмови від сплати комунальних послуг припиняти їх подачу. Таким чином, влада скасувала чинний раніше заборону на відключення споживачів від благ цивілізації за борги по комуналці.

Це означає, що будь-який громадянин України, який несвоєчасно оплачує послуги ЖКГ, може втратити газу, опалення, води або електроенергії в своєму будинку. Якщо постачальник відключив подачу ресурсів, то необхідно буде спочатку в повному обсязі сплатити заборгованість, сплатити всі штрафи, пені і додаткові витрати на відключення і підключення. І тільки після цього постачальник відновить надання послуг.

Граничні суми заборгованості, після яких постачальник може прийняти рішення про відключення абонента, приймаються керівництвом підприємств. Винятком може тільки стати накопичена заборгованість в період, коли населений пункт знаходиться в "червоній" карантинній зоні.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, в яких випадках будуть за борги ЖКГ відбирати квартири і будинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ