Today.ua

Українцям назвали основні причини подорожчання гречки до кінця 2021 року

Ціни на гречку в Україні ростуть швидше, ніж на інші крупи. Навіть хороші врожаї не зможуть зупинити збільшення вартості одного з найпопулярніших серед українських споживачів продукту харчування.

В середньому за рік українці споживають в цілому близько 100 000 тонн гречаної крупи. Однак аграрії з кожним роком все менше площ виділяють під посів гречки. Виробники констатують факт, що вирощувати гречку стає складно і зовсім не вигідно. З цієї причини, Україні доводиться експортувати додаткові обсяги гречки, щоб покрити попит населення. Після тривалої перерви в Україну почали знову ввозити великі партії гречки з Росії.

Все це негативно впливає на вартість продукту для кінцевого споживача. На щастя, погодні умови в поточному році дозволили українським фермерам зібрати рясні врожаї гречки. За словами експерта Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, власні врожаї складуть в загальному обсязі близько 90 000 тон гречки, решта буде експортовано з інших країн.

"Ми зможемо задовольнити внутрішнє споживання відсотків на 90. А то й 95. Решта - може бути експортовано. З вересня імпортні поставки гречки з РФ поновилися", - впевнена Світлана Литвин.

Однак, це не означає, що гречка в Україні почне дешевшати. Зростання цін на енергоресурси і всі інші складові собівартості крупи приведуть до того, що ціни на гречку злетять вже до кінця поточного року.

Нагадаємо, раніше аграрії розповіли, якими будуть ціни на гречку в найближчі місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ