Today.ua

Українцям вже через тиждень доведеться заплатити податок за квартири і будинки

Українцям почнуть розсилати квитанції, за якими потрібно буде сплатити податок на житло. В 2021-му році сума податку на нерухомість значно збільшена.

Платіжки на "розкіш" прийдуть до 1 липня 2021 року протягом двох місяців їх необхідно сплатити. Квитанції-повідомлення про необхідність сплатити податок державі на квартири і будинки розішлють власникам квартир площею від 60 квадратних метрів і будинків - від 120 квадратних метрів.

Згідно зі статтею 266 Податкового кодексу України, кожен українець, який володіє "зайвими квадратними метрами" повинен за цю додаткову площу заплатити податок. В 2021-му році розмір податку збільшили до 70,8 гривень за квадрат. Так, власники квартири в 100 квадратних метрів змушені оплатити податок у розмірі 2800 гривень.

Звільняються від податку на нерухомість багатодітні сім'ї, діти-сироти, діти-інваліди, власники дитячих садків, шкіл, релігійні організації, учасники ООС і їх сім'ї. А також не потрібно платити податок на "розкіш", якщо будинок або квартира розділені між членами сім'ї, тоді на кожного члена сім'ї буде вважатися своя норма в 60 квадратів. За несплату податку на нерухомість передбачені штрафи в розмірі 10 відсотків від загальної суми за затримку в 30 днів, 20 відсотків - при затримці оплати понад 30 днів. У разі відмови сплатити податок можуть накласти арешт на нерухомість, на яку нараховується податок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що податок на житло змусять платити пенсіонерів. Скільки доведеться перераховувати літнім людям зі своїх мізерних пенсій в казну держави?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ