Українці незабаром ризикують забути смак вітчизняного сала. На ринок все більше надходить європейської свинини і сала. Власне виробництво руйнується ...
В Асоціації тваринників України б'ють на сполох: країна в найближчі роки може повністю позбутися власної свинини. Фермери змушені скорочувати виробництво, оскільки корми дорожчають з кожним днем. Уже сьогодні українська свинина і сало програють на ринку більш дешевій продукції, яка поставляється з Польщі, Данії та Нідерландів. З початку 2021 року в Україну було завезено понад 10 тисяч тонн сала.
"Корми - це основна стаття собівартості свиней. Вона становить до 80% самої собівартості. Тобто у нас один шлях - стимулювати зниження собівартості. І коли рівень собівартості на українських фермах буде хоча б як в ЄС, а повинен бути в перспективі і менше, то, безумовно, ми забудемо про проблему імпорту", - повідомив виконавчий директор Асоціації м'ясної галузі України Микола Бабенко.
Чи зуміє Україна зберегти сферу вирощування свиней, щоб споживачі могли купувати вітчизняний продукт, або повністю перейде на імпорт з країн ЄС, покаже час. Крім того, невідомо, як зміняться ціни на європейське сало після того, як українське виробництво свинини буде повністю припинено.
Нагадаємо, раніше українцям пояснили, чому найближчим часом будуть зростати ціни на свинину. М'ясо і сало стануть недоступними для рядових громадян.