Today.ua

Українським біженцям повідомили про сплату податків із грошової допомоги за кордоном

Багато українських біженців оформили грошову допомогу від держав та організацій. Наших співвітчизників цікавить, чи мають вони сплачувати податки з допомоги, виданої в якості фінансовой підтримки.

З'ясувалося, що зазначені доходи слід відобразити у деклараціях. Однак податки з цих грошей не стягуватимуться. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За законом, українці один раз на рік мають подавати річну декларацію про доходи та майнове становище, а й сплачувати податки. Але прописано виняток щодо оподаткування доходів, отриманих за кордоном громадянами України та членами їх сімей. Це люди, які залишили Батьківщину через російську агресію, виїхали за кордон і отримують там виплати.

Біженці мають задекларувати одержану за кордоном допомогу в Україні. Військовий збір та податки на такі доходи оподаткуванню не підлягають.

Лубінець наголосив, що українці можуть заповнити податкову декларацію онлайн – на сайті Державної податкової служби через Електронний кабінет.

Нагадаємо, що українці, які після повномасштабного вторгнення рашистів 24 лютого 2022 року залишили свої будинки, стали внутрішньо переміщеними особами. ВПО доступна грошова допомога від держави. Дорослі можуть розраховувати на 2000 грн, а діти та люди віком від 18 років з інвалідністю – на 3000 грн.

Раніше стало відомо, що в Україні скасовують пільгову податкову ставку у 2% для ФОП. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ