Today.ua

Українських заробітчан змусять сплачувати податки

Українським заробітчанам, які працюють в Польщі, видадуть спеціальний ідентифікатор для сплати податків. За задумом польського уряду, це дозволить спростити процедуру оподаткування.

Влада Польщі має намір видати ідентифікатори PESEL (система ідентифікації та збору інформації про тимчасово або постійно проживають осіб на території країни) всім іноземцям. Впровадити нову схему оподаткування для працівників з інших країн планується вже в травні 2021 року.

В рамках нової програми, кожному працівникові з України або інших держав буде присвоєно PESEL-код, який дозволить сформувати податкову декларацію і подати її до податкової інспекції Польщі.

Очікується, що номер PESEL дасть можливість спростити процедуру сплати податків для іноземців, вони за допомогою даного коду зможуть увійти в Twój e-PIT або подати податкову декларацію завдяки безкоштовній програмі e-Deklaracje на сайті podatki.gov.pl.

Власники PESEL-номера також зможуть розраховувати на відшкодування податків і на податкові пільги. У зв'язку з впровадженням PESEL-ідентифікатора, влади Польщі закликають протягом 30 днів всіх заробітчан, які використовували NIP (спрощений аналог PESEL), отримати новий код.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, на яку пенсію можуть розраховувати ФОП і заробітчани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ