Today.ua

Українські біженці у Чехії втратять виплати: кого стосуються зміни

Українські біженці в Чехії, які безкоштовно отримують харчування та засоби гігієни у місцях проживання, можуть втратити право на гуманітарну дотацію. Про це заступник міністра праці Іва Мергаутова заявила на засіданні парламентського комітету із соціальних питань.

Наразі громадяни України, яких прийняла Чехія, отримують 5000 крон (близько 6296 гривень) на свої потреби. Кошти виплачуються за місяць, за який їм надано візу захисту. Допомога також може виплачуватись ще протягом п'яти місяців, якщо біженець підтвердить відсутність інших джерел доходу.

Скасування виплат передбачає поправка до закону lex Ukrajina, який регулює правила прийому в Чехії українських біженців, повідомило Радіо Прага.

Чеський уряд також планує посилити правила розміщення біженців із України. За даними видання Dennik, нові поправки забороняють тимчасовий захист громадянам Європейського Союзу. Ця норма стосується українських ромів, багато з яких прибули до Чехії через більші соціальні виплати.

Зміни також збільшують термін розгляду заяви про тимчасовий захист до 60 днів, але зменшують час для повідомлення біженцями про зміну місця проживання з 15 до 3 днів. Передбачається скорочення періоду надання безкоштовного медстрахування біженцям 18-65 років до 180 днів.

Чехія не виплачуватиме гуманітарну допомогу, якщо біженці мають житло, де їм безкоштовно надають їжу та інші зручності.

Нагадаємо про вартість оренди квартир у Чехії, Польщі, Німеччині та інших країнах Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ