Today.ua

Українські біженці зможуть дешево купити житло у Польщі: названі умови

Польський уряд затвердив законопроект, який передбачає видачу іпотечних кредитів під 2% річних. Дешеве житло буде доступним і для українських біженців, які підтвердять свою платоспроможність.

Іпотеку з мінімальними відсотками видаватимуть у рамках урядової програми "Безпечний кредит 2%". Вона стартує у Польщі з 1 липня 23 року. Очікується, що населенню, зокрема іноземцям, стане простіше купити житло. Законопроект направлять на розгляд Сейму, а потім – Сенату.

Умови кредитування

Кредит на житло можуть отримати люди віком до 45 років, у яких ніколи не було власного житла у Польщі. Якщо іпотеку братиме сім'я, цьому критерію повинен відповідати чоловік або жінка. Житло можна придбати як на первинному, так і на вторинному ринку.

Держава протягом 10 років доплачуватиме банкам за іпотечний кредит, щоб для людини процентна ставка становила лише 2%. При цьому щомісячний платіж за кредитом протягом цього періоду буде незмінним.

Максимальна сума іпотеки складає 500 тисяч злотих для однієї особи та 600 тисяч злотих для сім'ї. Максимальний внесок учасника програми – 200 тисяч злотих.

Квартиру чи будинок можна придбати лише для проживання, а не для інвестиції. Учасники програми підписшуть відповідну декларацію.

Деталі програми

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, яким буде щомісячний платіж за розміром кредиту 320 тисяч злотих. Щомісячний платіж складатиме 1825 злотих, а не 3322 злотих, як зараз. Програма буде доступною до 2027 року, але її можуть продовжити.

Нагадаємо, скільки коштують квартири у різних регіонах Польщі – найдорожче житло розташоване у курортній зоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ