Today.ua

Українські обмінники відмовляються приймати долари: які купюри не вийде продати

В Україні під час війни посилюють правила роботи обмінників. Їм заборонили виставляти актуальні курси валют. Стало відомо, які долари не вдасться продати – їх не приймуть.

З 16 квітня українці можуть купувати долари без обмежень. Конвертація у долар чи євро можлива лише у безготівковій формі. Офіційний курс гривні до долара – 36,5686, його зафіксували 21 липня.

Національний банк проводить жорсткі перевірки всіх обмінників. Є договір, щоб вони утримували ціни валют приблизно на рівні банківських. Але готівковий курс долара не можна утримати, чим користуються перекупники.

В обмінниках можуть не прийняти такі доларові купюри:

Розмір комісії залежно від ступеню пошкодження чи зношеності банкноти може становити від 5 до 50%. У банках він буде нижчим.

У НБУ зазначили, що отримують численні скарги про те, що банки відмовляються проводити валютно-обмінні операції із пошкодженими та зношеними купюрами.

У банках та обмінниках також не хочуть приймати долари, випущені до 1996 року, після якого в США вийшли купюри з новими захисними елементами та дизайном. Не всі касири відрізняють підроблені гроші від справжніх.

У деяких випадках банки можуть запропонувати надіслати банкноти на обмін в іноземний банк-кореспондент. Така послуга оплачується окремо.

Раніше аналітик пояснив, чому курс долара може злетіти до 100 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ