Today.ua

Ціни злетять на 30%: які продукти подорожчають восени найбільше

В Україні восени потрібно чекати на різкий стрибок вартості продуктів, які зараз відносно недорогі. Стало відомо, ціни на які товари зростуть на 30%.

Несприятливий прогноз дав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Він відмітив, що ціни на продукти харчування під час активних бойових дій зросли на 20-30%. Вартість продовольства пов'язана з інфляцією, підвищенням вартості пального та руйнуванням логістичних ланцюжків.

На жаль, здешевлення товарів під час війни не буде. В осінній період додасться ще один фактор зростання цін – енергетичний.

Марчук нагадав, що зараз сезон збирання овочів. Підвищена пропозиція дозволила знизити ціни на них. Огірки, помідори, картопля та інші овочі подешевшали. Восени витрати на зберігання овочів зростуть. З жовтня слід очікувати на жовтень збільшення ціни на всі групи.

"Зараз овочі значно дешевші, ніж були у червні, бо, наприклад, з'явилася велика кількість огірків та помідорів з відкритого ґрунту. Але у жовтні ціна може зрости на 20-30%, бо їх закладатимуть у холодильні камери, що працюють на електроенергії . Ці витрати закладатимуться у ціну кінцевого продукту", - зазначив експерт.

Восени також значно подорожчають хлібобулочні вироби. Аналітик наголосив, що це пов'язано із зростанням цін на зерно на внутрішньому ринку.

Як відомо, споживча інфляція за підсумками липня прискорилася до 22,2%. Максимально подорожчали транспорт, тютюнові вироби, спиртне та освітні послуги.

Раніше повідомлялося, що в Україні у серпні різко подорожчали свинина, курятина та сало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ