Today.ua

Ціни на соняшникову олію встановили черговий рекорд

Рекордні врожаї соняшника цього сезону ніяк не вплинули на зниження цін на соняшникову олію на внутрішньому ринку. Більше того, вартість популярного продукту продовжує зростати через вкрай низький рівень пропозиції.

Прогнози експертів, що після завершення жнив, в Україні почне дешевшати соняшникова олія, на жаль, не справдилися. Продавці вирішили притримати товар до кращих часів, що призвело до різкого зниження пропозиції на ринку, а за досить високого зростання це спровокувало зростання цін.

Так, експортна українська соняшникова олія за контрактами на грудень 2021 року реалізується за $1420-1425 за тонну FOB. Щодо експортних цін на олію на базисі СРТ-порт, то партії, які розраховані на постачання у листопаді-грудні 2021 року, подорожчали до $1400-1410 за тонну.

Ціни на соняшникову олію, яка йде на експорт останніми місяцями поточного року, вже перебувають на рекордному рівні. Якщо продавці підтримуватимуть обмежену пропозицію соняшника, то олія продовжить дорожчати.

На внутрішньому українському ринку пропозиція соняшника також залишається низькою, хоча врожай аграрії зібрали понад 15,6 мільйона тонн насіння. За аналогічний період 2020 року було зібрано близько 13 млн тонн. Дані оприлюднило Міністерство аграрної політики України.

Експортери соняшникової олії також не поспішають виставляти її на продаж, оскільки надто низький запас соняшнику на переробних підприємствах. Ситуація, що виникла, не тільки не сприятиме зниженню цін на олію, але, швидше за все, призведе до рекордного зростання вартості.

Нагадаємо, ціни на олію в Україні виявилися найвищими в країнах Європи. Чому громадяни країни-експортера опинилися у такій дивній ситуації?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ