Today.ua

Ціни на газ в Україні обвалилися до річного мінімуму: названа причина

В Україні ціни на газ обвалилися до річного мінімуму. Названо причину здешевлення блакитного палива.

У прес-службі Міністерства економіки повідомили, що вартість природного газу впала на тлі падіння цін у Європі, звідки його імпортує Україна.

Наголошено, що фактична вартість реалізації палива в Україні у лютому 2023 року становила 20 727,73 грн за тисячу кубометрів без ПДВ. Це на 12,6% дешевше, ніж було у січні.

У відомстві зазначили, що середня ціна з березня минулого року знизилася до мінімуму. У перший місяць весни 2022-го газ коштував 29,391 грн за тисячу кубометрів. У квітні він подорожчав до 35 933 грн. Потім вартість почала знижуватися. У вересні було зафіксовано максимальну ціну – 39,952 грн, після чого вона продовжила падати.

Середню вартість газу розраховують за формулою з метою Податкового кодексу України щодо стягнення рентної плати за використання надр.

У Євросоюзі вирішили організовувати закупівлю палива на регулярній основі, щоб забезпечити його достатню кількість. Спільні закупівлі стали новим інструментом, яким користуються країни, щоб обмежити подорожчання енергоносіїв, викликаних припиненням поставок з РФ.

Компанія Sustainable Solutions з Техасу домовилася про оренду плавучого терміналу з прийому зрідженого газу. Вона планує запропонувати більшу частину України. Керівництво Нафтогазу планує наступного тижня відвідати Х'юстон для переговорів.

Нагадаємо, що вартість газу та інших комунальних послуг залишиться без змін до кінця військового стану. Діє мораторій на підвищення тарифів. Вартість блакитного палива залишається на тому ж рівні, що й у день повномасштабного вторгнення рашистів – 24 лютого 2022 року.

Раніше стало відомо, чому українці платять за доставку газу більше у селах, аніж у великих містах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ