Today.ua

Ціни на оренду та купівлю житла у західних областях України зрівнялися зі столичними: що відбувається на ринку нерухомості

На території західних областей України спостерігається ажіотажний попит на житло. Ціни як на оренду, так і на покупку нерухомості зрівнялися із столичними.

Ринок нерухомості кардинально змінився на тлі інформації щодо загрози війни. Наприкінці 2021 року, а також у січні 2022 року жителі центрального, південного та східного регіонів України виявляли зацікавленість у купівлі ліквідного житла на вторинному ринку у Львівській та Івано-Франківській областях. Люди купували житло як "тиха гавань", де можна було б оселитися і жити на випадок можливих військових дій.

"Львівський ринок пережив суттєвий наплив покупців ще наприкінці минулого року, коли тільки почалися розмови про можливе російське вторгнення. В результаті – значна частина нерухомості, що становить інтерес як актив, виявилася розкуплена. Це негайно підігріло ціни: вторинний ринок Львова лише за грудень подорожчав у в середньому на 10%. Наразі ціни практично зрівнялися зі столичними, але навіть за такими цінами знайти там прийнятний варіант непросто", - розповів експерт Ярослав Цуканов.

У лютому поточного року ситуація кардинально змінилася, у західних областях країни різко збільшився запит на короткострокову оренду квартир. На думку аналітиків, щойно загроза війни буде нівельована, ринок нерухомості на Заході України повернеться до колишніх показників.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, скільки коштуватиме оренда житла в країнах Європи. Названі найдорожчі та найдешевші міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ