Today.ua

Стало відомо, що буде з курсом долара у 2023 році: прогноз Данила Гетманцева

У листопаді річна споживча інфляція вперше з початку війни сповільнилася і становила 26,5%. Депутат Верховної Ради Данило Гетманцев назвав це невеликою, але значною перемогою для України. Він спрогнозував, яким буде курс долара 2023 року.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев назвав гривню одним з українських чудес у період війни, разом із доходною частиною бюджету, що перевиконується, і перемогами на фронті. Він наголосив, що готівковий курс національної валюти зміцнюється другий місяць поспіль, і ця тенденція зберігається у грудні.

Народний обранець заявив, що не бачить можливих фінансово-економічних підстав та передумов, щоб курс долара найближчим часом різко змінився.

"Є сигнали від Нацбанку, що офіційний курс до кінця року і в січні точно залишиться таким, як був. Стабільність гривні забезпечена, незважаючи на війну, і ключовим фактором у цьому я вважаю політику та рішення НБУ у перші місяці війни", - зазначив експерт .

Керівники українських підприємств за результатами третього кварталу 2022 року дійшли висновку, що наступного року очікується подальше ослаблення курсу гривні. Проте середнє значення обмінного курсу збережеться на рівні 41,93 грн за долар.

Нацбанк України найближчим часом намагатиметься уникнути зміни курсу гривні до долара. Регулятор може залишити офіційний курс долара без змін до кінця третього кварталу 2023 року. До того моменту очікується завершення гарячої фази війни з РФ і повернення до гнучкого курсоутворення.

Гетманцев звернув увагу до можливості заробітку за умов війни з російськими окупантами. Українці можуть вкладати кошти у державні цінні папери, а також у депозитні сертифікати НБУ. Депутат уточнив, що минулого місяця депозити українців зросли на 218 мільйонів доларів - на 2,5%, а за три останні місяці - на 0,5 мільярда доларів. Гривневі депозити також зростають, що вказує на стабілізацію курсових очікувань українців.

Раніше повідомлялося, що крупні банки, серед яких ПриватБанк, Ощадбанк та показали курс валют станом на 22 грудня. Також стало відомо, скільки коштує долар на чорному ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ