Today.ua

Продукти будуть дуже дорогими: екперт спрогнозував, наскільки підвищаться ціни на товари

В Україні ціни на продукти вражають навіть найзаможніших людей. Що говорити про тих, хто під час війни лишився без доходу. Стало відомо, як подорожчають товари найближчим часом.

Продукти після 24 лютого помітно зросли в ціні, приблизно на 30%. Однак це зовсім не межа. Очікується, що до кінця року їхня вартість підвищиться ще на 10%. Аналогічне подорожчання прогнозується навесні 2023 року.

Економічний експерт Олексій Дорошенко зауважив, що вартість їжі збільшується через проблеми в економіці, світову кризу та збільшення цін на пальне.

"До кінця року ціни ще зростуть до 10%, але це буде практично стільки ж, скільки складає інфляція в нашій країні... Це той випадок, коли не варто переживати "буде чи не буде". Питання у вартості. Від нас не завжди все залежить, і коли ми бачимо, що дорожчає паливо, зростає світова ціна на зерно, деякі аграрії не можуть отримати заробітну плату через неможливість експорту, це також впливає на кінцеву вартість", - зазначив підприємець.

Громадський діяч вважає, що наступного року в Україні буде дуже висока інфляція, яка вплине на цінники в магазинах.

"На жаль, інфляція буде дуже високою і наступного року як мінімум 20%, можливо, до 30%, а це означатиме, що за весну подорожчання також становитиме 10%", – поділився Дорошенко.

Нагадаємо, що рекордно цього року подорожчала гречка. Вона одразу опинилася у дефіциті. У деяких супермаркетах вартість крупи становила понад 100 грн.

Раніше повідомлялося про набагато песимістичніший прогноз аналітиків, які вважають, що продукти в Україні подорожчають на 40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ