Today.ua

Допомога українським біженцям в Ірландії: як оформити статус та отримати грошову допомогу

Влада та населення Ірландії привітно приймають українських біженців. Знедоленим людям надають безкоштовне житло, допомагають у пошуку роботи та виплачують соціальну допомогу.

Українських переселенців, які прибули на територію Ірландії, спочатку поселяють у пункти для біженців. Для перетину кордону віза не знадобиться, чи достатньо закордонного паспорта чи внутрішнього українського паспорта. Отримати тимчасовий захист в Ірландії та безкоштовне постійне житло не складе труднощів, але доведеться трохи потерпіти.

На оформлення статусу може піти більше тижня, весь цей час доведеться жити у центрах для біженців, які облаштовані у школах, пожежних частинах, наметових містечках та спортзалах. Набуття статусу тимчасового захисту дає можливість легально жити та працювати в Ірландії, отримувати соціальну допомогу та медичну допомогу.

В ірландських центрах для біженців завжди багато людей і галасливо, зате безкоштовно годують і влаштовують на нічліг. Переселенцям оформлюють документи, а потім автобусами відвозять до місць тимчасового поселення.

Залишати графство, на території якого було оформлено статус тимчасового захисту, не можна, оскільки так можна втратити підтримку держави та соціальні виплати. Щомісячна грошова допомога, яку отримують біженці з України, становить близько 800 євро на дорослого та видається на руки готівкою у відділеннях AnPost.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в США нададуть українським біженцям статус тимчасового захисту та працевлаштування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ