Today.ua

Повна мобілізація в Україні: на посилення призову до армії відреагувала юристка

В Україні продовжується загальна мобілізація – попередньо до 20 травня. З'явилася інформація про можливе посилення призову до армії. Ситуацію прокоментувала юристка Марина Бекало.

Видання The Washington Post опублікувало "злиті" засекречені матеріали американської розвідки. Вказано, що тривала війна з Росією призведе до того, що Україна оголосить так звану повну мобілізацію. При цьому достовірність документів не була підтверджена.

Адвокатка Марина Бекало повідомила, що такого поняття як повна мобілізація у чинному законодавстві не існує. Передбачено лише часткову та загальну мобілізацію.

Після повномасштабного вторгнення російських окупантів 24 лютого 2022 року у державі оголосили загальну мобілізацію. Потім її неодноразово продовжували, як і дію воєнного стану на території всієї України.

"Президент має діяти виключно в межах своїх повноважень та чинного законодавства. Тому оголосити про "повну" мобілізацію без відповідних змін до профільного законодавства неможливо", - пояснила правозахисниця.

Посилення мобілізації в Україні

Наразі військовозобов'язаних закликають до ЗСУ відповідно до мобілізаційних планів, створених для доукомплектування армії. Темпи залежать від багатьох факторів, зокрема й від втрат на фронті. Інформація про кількість загиблих зараз не розголошується, тому важко судити про темпи призовної кампанії.

Проте Бекало наголосила, що всіх українців не могли мобілізувати й не мобілізуватимуть. Є категорії чоловіків, які не підлягають призову. Серед них студенти вишів, які навчаються на денній формі, викладачі, громадяни з інвалідністю, багатодітні батьки, тимчасово непридатні військовозобов'язані та багато інших осіб.

При посиленні мобілізації потрібно буде внести зміни до законів – це у компетенції Верховної Ради України.

"Поки що, наскільки мені відомо, жодних змін, законопроектів, що обмежують або скорочують перелік категорій осіб, які не підлягають мобілізації, не передбачається найближчим часом", - цитує юристку ТСН.

Нагадаємо, що в Україні, попри відстрочку, мобілізують студентів. Юрист повідомив, що робити у разі порушення прав та призову до ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ