Today.ua

Переселенцям повідомили, чому вони не отримали грошей за жовтень: причини затримки виплат

Внутрішньо переміщені особи мають право державну підтримку. У листопаді ВПО очікують виплат за жовтень, при цьому не всі з них отримали допомогу за вересень.

Міністр соцполітики заспокоїла українців, які змушені чекати на гроші. Вона уточнила, що головні теми звернень наразі стосуються соціальних виплат та пенсій на окупованій території, а також переселенців.

Чиновниця наголосила, що громадяни мали до 1 жовтня 2022 року подати повторну заяву. У такому разі кошти нараховуються протягом десяти робочих днів.

Міністр наголосила, що завдяки впровадженню єдиної інформаційної системи соцфери, а також співпраці Мінсоцполітики з Міністерством цифрової трансформації, частину виплат можна оформити дистанційно – через додатки "Дія", а також через портал.

За словами міністра, є можливість одержувати декілька видів соціальної допомоги, передбачених законодавством.

Отримана допомога на проживання не враховується при обчисленні загального доходу домогосподарства при призначенні інших видів соціальної допомоги, а також не оподатковується як доходи фізосіб. Глава відомства запевнила, що людям, які опинилися в окупованих населених пунктах, продовжують нараховувати субсидії, пільги та допомогу у повному обсязі.

Пенсії українців на захоплених територіях та тих, де точаться бої, суми виплат зараховуються на рахунки, оскільки Укрпошта не може доставляти пенсії.

Якщо пенсіонери не можуть одержати виплати, вони заморожуються. Коли території буде звільнено, виплати знову виплачуватимуть – за весь період.

Нагадаємо, що десяткам тисяч українців помилково виплатили допомогу 6500 грн. Стало відомо, хто має повернути гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ