Today.ua

Пенсія в окупації: українцям розповіли, як отримати гроші на захопленій території

Багато українців втратили засоби для існування на захоплених територіях. Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко розповів, чи доступна пенсія в окупації. Аналітик нагадав, що значна частина пенсіонерів отримує виплати як раніше – з доставкою додому або через Укрпошту, а не на пластикові картки.

За словами Віталія Музиченка, пенсія в окупації виплачується регулярно, де є банківські відділення. Він назвав ситуацію з Укрпоштою "нерівномірною". У багатьох випадках у зоні бойових дій вдається організувати процес отримання виплат, але не всюди.

"Якщо ми говоримо про тимчасово окуповані території, то тут ми можемо, на жаль, констатувати факт: готівку через лінію фронту переміщувати не можна. Тому в окремих локаціях досі триває оборот готівкової гривні, яка була на цих територіях. Це відбувається, коли Укрпошта продовжує прийом платежів і одразу ці гроші видає у пенсії іншим людям", - пояснив чиновник.

Музиченко наголосив, що пенсія недоступна мешканцям Херсонської області, які отримували її через Укрпошту. Заступник міністра соцполітики наголосив, що представники відомства спільно з органами місцевого самоврядування організували консультативну допомогу українцям. В результаті вдалося перевести десятки тисяч пенсій.

"Якщо людина переміщається на підконтрольну Україні територію, то ці гроші йдуть за нею. І вона може через загальнонаціональний call-центр перераховувати гроші за місцем, де вона проживає. Також передбачено, що люди, використовуючи інтернет-банкінг та дистанційне відкриття рахунків, можуть оформити відповідний рахунок через електронний кабінет пенсійного фонду", - зазначив експерт.

Віталій Музиченко нагадав, що бюджет в умовах війни недовиконується – Пенсійний фонд має проблеми з наповненням. Однак пенсії виплачуються, і в липні було проведено індексацію завдяки допомозі з фінансуванням від іноземних партнерів.

Раніше у Мінсоцполітики зробили роз'яснення щодо підвищення пенсійного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ