Today.ua

Як низькі зарплати під час війни вплинуть на пенсії українців: Пенсійний фонд зробив заяву

Розмір пенсії не зменшиться через низькі зарплати, які українці отримують під час війни. Відповідну заяву зробив Пенсійний фонд України. Наголошено, що громадянам можуть не враховувати заробіток, який вони отримували у кризовий період.

У прес-службі Пенсійного фонду повідомили, що зараз, коли триває повномасштабна війна з Росією, далеко не всі українці мають високі заробітні плати. У багатьох прибутки зменшилися, є й ті, хто залишився без роботи. Верховна Рада ухвалила закон, який дає змогу не враховувати в майбутню пенсію місяці, коли громадянин отримував низьку зарплату. Таким чином вона не вплине на розмір майбутніх виплат.

Виключити із періоду, за який українцям враховується заробітна плата для обчислення пенсії, можно ще три місяці після завершення військового стану.

Зазначено, що з оптимізації зарплати визначення пенсії можна виключити із підрахунку періоди до 60 календарних місяців страхового стажу. Проте вони повинні перевищувати 10% його загальної тривалості.

Додатково (більше 10% страхового стажу) можна за бажанням пенсіонера виключити періоди навчання, термінової військової служби, догляду за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю, декретною відпусткою, за людиною, яка потребує постійного стороннього догляду, карантину, а також військового стану.

Нагадаємо, що з 1 жовтня в Україні планується підвищення пенсій. Стало відомо, кому і на скільки збільшать виплати через зростання мінімальної заробітної плати з 6500 грн до 6700 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ