Today.ua

Обленерго пояснили, чому почастішали випадки відключення електроенергії в Україні

У різних куточках України дедалі частіше мешканці скаржаться на тривалі періоди припинення подачі електроенергії. Багато українців упевнені, що в країні почалися віялові відключення світла через нестачу ресурсів. Насправді споживачам необхідно збільшувати приєднану потужність будинку, оскільки застаріла система не витримує навантаження.

Обленерго в Україні почали розсилати власникам домогосподарств листи з пропозицією збільшити приєднану потужність, оскільки існуючі мережі до сучасних навантажень через велику кількість електроприладів просто не готові.

Так, Харківобленерго закликає споживачів намагатися не вмикати одночасно побутові прилади великої потужності. Наприклад, обігрівачі та бойлери краще запускати у різний час. Через високу потужність споживання електрообладнання дає збій, в результаті світло пропадає в цілих районах.

У той же час, в Україні достатньо потужностей, ТЕС, АЕС, сонячні та вітрові станції виробляють електроенергії з надлишком. Проблема лише у зношеності електромереж, які не здатні витримати навантаження, що зростають. З 2000 року пропускну здатність енергомереж в Україні було збільшено з розрахунку навантаження на одне домогосподарство з 0,7 кВт до 3 кВт. Проте на сьогоднішній день це катастрофічно мало, оскільки у нових будинках навантаження іноді сягає 50-100 кВт. Це веде до різкого падіння напруги в енергомережах, виникають перебої у постачанні.

Для вирішення проблеми в Україні було прийнято ухвалу про збільшення потужності кожного домогосподарства до 5 кВт за рахунок розвитку мереж у найближчі два роки. Тим, хто не бажає чекати два роки і хоче збільшити приєднану потужність будинку до 5 або більше кВт якнайшвидше, докупити потужність можуть вже зараз.

Наприклад, якщо у вашому договорі прописано максимальну потужність 3 кВт, то ви можете докупити необхідні кВт. Вартість розробки нового проекту на постачання електроенергії коштуватиме від 1000 до 20000 гривень, залежно від регіону.

Нагадаємо, в Україні на третину зростуть тарифи на передачу електроенергії. Коли українці отримають нові платіжки за світло?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ