Today.ua

Нові норми: в Україні з 16 липня основною мовою сайтів стане державна

В Україні починають діяти нові норми закону про мову. Усі товари з комп'ютерними програмами мають оснастити українським інтерфейсом, інтернет-сайти зобов'язали запровадити українськомовні версії.

З 16 липня набувають чинності частини друга та шоста статті 27 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Для торгових мереж та українського інтернету це означає, що:

Українська версія онлайн-представництва іноземного суб'єкта господарювання може мати менший обсяг даних, ніж основна версія. Однак він має бути достатнім, аби українці могли повністю розуміти суть його роботи.

Порушення мовних норм спричиняє штрафи для власників ресурсів. Спочатку планують стягувати суми від 3400 до 8500 гривень, а за повторну провину – від 8500 до 11 900 гривень.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь зазначив, що інтернет-ресурси без україномовної версії можуть опинитися поза правовим полем України та втратять довіру читачів до представленої інформації.

Нагадаємо, за даними соцопитування, понад 80% українців бажають, щоб українська мова була єдиною державною у нашій країні.

Мільйони українців після початку війни з Росією поїхали до Польщі. Стало відомо, які вакансії вони доступні без знання мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ