Today.ua

Деякі українці зможуть вийти на пенсію раніше пенсійного віку

Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою на пенсію до досягнення пенсійного віку може вийти ще одна категорія українців. Йдеться людей, які за станом здоров'я неспроможні виконувати свої робочі обов'язки.

Працівнику, який планує вийти на пенсію достроково, слід підтвердити свої проблеми зі здоров'ям. Для цього він має подати документи із закладу охорони здоров'я. Це можуть бути:

Роботодавець повинен на підставі одного із цих документів перевести працівника за його згодою на іншу посаду. Це може бути тимчасовим заходом або діяти на постійній основі. Також він може скласти акт про відсутність вакансій. У випадку, коли працівник відмовився від зміни роботи, роботодавець повинен отримати від профспілки згоду на його звільнення.

Українці, які звільнені у такому випадку і при цьому мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, можуть звернутися із заявою про призначення пенсії. Звільнення в такому разі може бути не раніше ніж за 1,5 роки до досягнення працівником пенсійного віку.

До заяви слід додати копію документа про невідповідність українця посаді за станом здоров'я, а також інші документи, які потрібні для призначення дострокової пенсії за віком.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про індексацію пенсій, що відбудеться у березні. Деяким українцям додадуть по 1500 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ