Today.ua

НБУ підняв офіційний курс долара на 25%: скільки американська валюта коштуватиме з 21 липня

Національний банк України підняв офіційний курс долара одразу на 25%. Тепер за американську валюту потрібно сплатити 36,56 грн.

НБУ ухвалив рішення підняти курс долара з урахуванням зміни фундаментальних характеристик економіки України у період та зміцнення долара США до інших валют. Національний регулятор також вжив низку додаткових заходів для підтримки стійкості економіки в кризових умовах та збалансування валютного ринку.

У прес-службі Нацбанку уточнили, що такий крок допоможе підвищити конкурентоспроможність українських виробників, підтримати стійкість економіки в умовах війни та зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення.

Наголошено, що офіційний курс гривні до долара США продовжує формуватися. Існує велика невизначеність, пов'язана з війною РФ в Україні. За таких умов курс – основний якір стабілізації очікувань та ключове засобу виконання пріоритетних цілей Нацбанку. Йдеться про забезпечення фінансової та цінової стабільності, що є критично важливим для відновлення економіки.

Глава НБУ Кирило Шевченко наголосив, що фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за долар на початку повномасштабної війни підтримувала стабільну роботу фінансової системи. Проте за п'ять місяців у світовій та українській економіці відбулися зміни. У таких умовах утримувати офіційний курс долара на рівні 29,25 грн, яким він був з 24 лютого, вже недоцільно.

"Продовження політики фіксованого курсу дозволить Національному банку зберегти контроль над динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це є ключовою передумовою стабільного функціонування економіки, що життєво необхідно в умовах війни", - зазначив Шевченко.

Умови формування курсу купівлі та продажу валюти у безготівковому та готівковому сегментах ринку залишаються незмінними. Вони й надалі здійснюватимуться за курсом, який може відхилятися від офіційного лише на 1%.

Раніше українцям порадили зберігати заощадження у доларах. Їм також повідомили, що буде із вкладами, якщо банки збанкрутують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ