Today.ua

Названо регіони України, в яких опалювальний сезон почнеться лише в грудні

Жителів деяких регіонів і населених пунктів в Україні чекає непростий час. За прогнозами синоптиків, зима буде ранньою і холодною, проте початок опалювального сезону по ряду причин планується тільки на листопад-грудень 2021 року.

Опалювальний сезон 2021-2022 років в більшості областей України почнеться із запізненням, при цьому, значно зростуть тарифи на тепло і гарячу воду. У деяких містах зростання цін на опалення досягне 70 відсотків, у порівнянні з попереднім опалювальним сезоном.

Глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко повідомив, що як мінімум в 2/3 областей України так і не вдалося вирішити питання з "проблемними теплокомуненерго" (ТКЕ). З цієї причини в даних регіонах початок опалювального сезону очікується з великою затримкою.

Йдеться про малі та середні органи місцевого самоврядування та об'єднані територіальні громади, у яких немає грошей ні на передоплату за газ, ні на ремонти опалювальних мереж.

"У більшості з них опалювальний сезон почнеться в середині листопада, а для деяких з них - в грудні, як це було в 2019 році в Світловодську Кіровоградської області", - пояснив представник КМДА.

Крім того, Олег Попенко нагадав, що вартість газу в ЄС вже перевищила 650 євро за тисячу кубометрів, тому в Україні тарифи для ТКЕ однозначно виростуть. Для кожного теплокомуненерго діє ліміт на покупку газу у Нафтогазу за ціною 7,42 за один кубометр, після вичерпання цього ліміту газ доведеться купувати на Українській енергетичній біржі, де він вже перевищив вартість 20 грн за кубометр.

Таким чином, вийти з положення ТКЕ зможуть тільки в тому випадку, якщо почнуть опалювальний сезон пізніше і завершувати його раніше терміну.

Нагадаємо, раніше українцям повідомили про нові тарифи на електроенергію, які вступлять в силу з 1 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ