Today.ua

Названі 10 професій, які можуть зникнути через штучний інтелект ChatGPT

Чат-бот ChatGPT за кілька місяців існування викликав величезний ажіотаж у світі. Він легко відповідає на складні питання, може писати вірші, прозу та навіть комп'ютерні коди. Названо 10 професій, які можуть зникнути через впровадження штучного інтелекту.

ChatGPT почали активно використовувати у всьому світі. Чат-бот здатний оперативно знаходити інформацію з різних галузей. При цьому вона викладена просто та доступно для сприйняття.

Які професії можуть зникнути через ChatGPT та його аналоги

Аналітики порталу Business Insider виділили 10 професій, які в найближчому майбутньому можуть повністю або частково зникнути через розвиток нейромереж. Серед них:

  1. робота у ЗМІ (журналісти, редактори, СЕО);
  2. технічні спеціальності (програмісти, кодери, аналітики даних, інженери-програмісти);
  3. маркетологи;
  4. робота галузі юриспруденції (помічники юристів, параюристи);
  5. фінансові вакансії (консультанти та аналітики);
  6. трейдери;
  7. викладачі;
  8. бухгалтери;
  9. графічні дизайнери;
  10. спеціалісти служби підтримки.

За даними дослідження Оксфордського університету, яке провели у 2013 році, протягом наступних 20 років близько 47% робочих місць у США можуть скоротити через штучний інтелект. Проте прогноз, схоже, досить оптимістичний.

За даними недавнього дослідження Goldman Sachs, генеративний ІІ може замінити 300 млн фахівців у всьому світі, що призведе до значного збою на ринку праці.

При цьому експерти в галузі штучного інтелекту впевнені, що інновація може лише допомогти у роботі, проте не замінити людину. Люди повинні будуть контролювати ІІ, щоб уникнути помилок.

ChatGPT за швидкістю зростання випередив популярності навіть TikTok. У середині березня чат-бот поновили до мовної моделі GPT-4. Нейросеть тепер може розпізнавати як текст, так і зображення, навіть пояснювати значення мемів. Очікується, що версія GPT-5, яка вийде наприкінці року, досягне неймовірного рівня ІІ.

Американський розробник Ілон Маск та провідні професіонали у сфері ІІ закликали призупинити навчання нейромереж як мінімум на півроку. Зазначено, що такі системи мають розробляти, переконавшись у керованості ризиків та позитивних результатах генерування інформації.

Раніше повідомляли, що в Україні з'явилися вакансії для тих, хто вміє використовувати ChatGPT.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ