Today.ua

Нацбанк закрив ще два українські банки: що буде з грошима вкладників

Нацбанк України відкликав ліцензію у двох банків – "Банка Форвард" та IBOX. Названо причини закриття двох фінансових установ під час війни.

За даними регулятора, Банк Форвард належав підсанкційному олігарху Рустаму Таріко і був проблемним, а IBOX викрили в систематичних порушеннях вимог до фінансового моніторингу.

Про закриття дітища російського підприємця стало відомо раніше, а ліквідацію IBOX стало відомо днями. У НБУ повідомили, що банк порушив законодавство у сфері протидії відмиванню доходів, які були набуті злочинним шляхом, сприяв поширенню зброї масової поразки та фінансуванню тероризму.

Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев повідомив, що рішення ухвалене через операції міскодингу, які дозволяли ухилятися від оподаткування організаторам азартних ігор. У посадових осіб банку провели обшуки.

За підсумками минулого року банк займав 40-те місце за розміром активів, тому проблем із виведенням його з ринку не буде.

Кожен вкладник обох банків отримає відшкодування у повному розмірі від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За словами Гетманцева, IBOX – не єдиний банк, який брав участь у схемі відмивання грошей. Ще один, який депутат вирішив не називати, був оштрафований на 60 млн грн та вирішив оскаржити штраф.

"Чи будуть прийняті рішення щодо анулювання ліцензій інших банківських установ - питання до регулятора. Але точно це не має виглядати як вибіркове правосуддя", - зазначив парламентар.

Мережа терміналів IBox пообіцяла відновити роботу протягом кількох днів. Постраждали клієнти monobank, який поповнювали через них картки готівкою. Представники банку закликали використовувати термінали City24 та EasyPay або поповнювати карти в касах банків "А-Банк", "Універсал Банк" та "Укргазбанк".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ПриватБанк почав платити компенсацію вкладникам "Банку Форвард".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ