Today.ua

Нацбанк через новий курс долара різко знизив місячний ліміт на закордонні перекази

Нацбанк України знизив щомісячний ліміт на перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків. Раніше він був на рівні 100 тис. грн, а зараз – 30 тис. грн.

Наголошено, що НБУ вживає окремих заходів з метою мінімізації витрачання міжнародних резервів на напрями, непріоритетні у період війни. Національний регулятор повідомив, що:

Дозвіл для комерційних банків щодо купівлі готівкової гривні в іноземній фінансовій установі за безготівкову іноземну валюту скасовується з 25 липня.

Також змінюється алгоритм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції банками щодо необліку збільшення резервів по валютним банківським активам. Це дозволить уникнути штучного завищення резервів банками щодо валютних активів для підвищення обсягів придбання іноземної валюти. Вказана норма набуде чинності з 1 серпня.

У НБУ запевнили, що коригування офіційного курсу гривні обмежено вплине на зростання цін. Наголошено, що вони збільшуються через наслідки війни, підвищення вартості логістики, а також коливання цін на світових товарних ринках.

У Нацбанку сподіваються, що фіксація нового офіційного курсу долару на новому стійкому рівні дозволить зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ