Today.ua

Заблокують рахунок в банку: Податкова служба назвала банківські операції, які потрапляють під фінмоніторинг

У Державній податковій службі (ДПС) розповіли, в яких випадках буде запускатися система фінансового моніторингу та блокування банківських операцій.

Податкова служба посилається на Закон України № 361-IX від 6 грудня 2019 року "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення", в якому чітко прописано, які операції підлягають фінансовому моніторингу .

При будь-яких обставинах фінмоніторинг буде запущений, якщо сума фінансової операції дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень. Суб'єкти господарської діяльності, які проводять лотереї та / або азартні ігри, повинні будуть пройти процедуру фінансового моніторингу при здійсненні банківських операцій на суму від 55 тисяч грн.

Варто враховувати, що загальна сума транзакції стосується не тільки грошових переказів в гривнях, а й в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, сума яких еквівалентна пороговим сумам.

Фінансовому моніторингу будуть піддані всі банківські операції (отримання і переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики) і т. д., якщо хоча б одна зі сторін - учасників фінансової операції є підозрілою. До таких належать особи та організації, які мають негативну репутацію або мають реєстрацію в державах, які не виконували рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, підозрювалися у фінансуванні тероризму, розповсюдження зброї масового знищення.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що систему фінансового моніторингу в Україні посилять. Простим законослухняним громадянам доведеться звітувати, звідки у них гроші на покупку авто, будинку або побутової техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ