Today.ua

Мобілізація жінок: чи потрібно українкам ставати на облік, якщо вони не працюють по спеціальності

Мобілізація жінок та військовий облік – не одне й те саме. Українки, які працюють за спеціальностями, затвердженими Міноборони, мають подати свої документи до центрів комплектування. Стало відомо, що робити тим, хто не працює за фахом.

Мобілізація жінок стала одним із неприємних військових "сюрпризів". Більшість громадянок України були шоковані повідомленням про необхідність служити в армії. Проте страхи виявилися марними. На практиці мало хто справді поповнить лави ЗСУ.

Представник адвокатського об'єднання "PwC Legal" Артем Крикун-Труш нагадав, що військовий облік українців буде добровільним. Він пояснив, як вирішуватиметься питання щодо необхідності реєстрації. Наголошено, що співробітники центрів комплектування самостійно визначать, хто підлягає призову – ті, хто має відповідну спеціалізацію, або ті, хто реально працює за певними професіями.

"Дивитимуться, як і на спеціальність, так і на фактичне виконання роботи. Під час спілкування в центрі комплектування ти можеш пояснити, що є диплом юриста, проте все життя працювала айтішницею і хочеш служити саме на посаді, пов'язаній з ІТ. З іншого боку, якщо у тебе є диплом цієї професії, але немає жодних навичок та досвіду цієї роботи, то в принципі йти до центру комплектування особливого сенсу немає. Тим більше, що для жінок це добровільно і не передбачає відповідальності", - зазначив експерт.

Юрист підкреслив, що стати на військовий облік мають громадянки України 18-60 років. У них не повинно бути проблем із здоров'ям.

Крикун-Труш уточнив, що теоретично жінок за неявку до військкоматів мають штрафувати чи притягувати до кримінальної відповідальності. Однак у Міноборони вказали, що жінки не є військовозобов'язаними, доки не стануть на облік. Тому їх неможливо карати за порушення обов'язків військовозобов'язаних.

"Не встановлювати відповідальності для жінок - це дуже правильний крок. Не змушувати, не карати. Ті жінки, які мають необхідну професію, мотивацію і бажання служити у ЗСУ, зроблять це самі і не чекатимуть 1 жовтня", - пояснив адвокат.

За словами аналітика, на облік можна стати вже зараз. Наказ не має дедлайну.

Крикун-Труш повідомив, що військовозобов'язаних жінок можуть мобілізувати, але поки що такої необхідності немає. Вони не зможуть перетнути кордон України, мають з'явитися до центру комплектування на вимогу, а також пройти підготовку та навчання.

Нагадаємо, які категорії жінок точно отримають відстрочку від призову до армії – їм мобілізація не загрожує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ