Today.ua

Мобілізація: в Україні готується масове звільнення чоловіків з військової служби

Верховна Рада розглядає законопроект, який передбачає масове звільнення чоловіків з військової служби. Якщо депутати його ухвалять, деяких українців уникнуть мобілізації, яка проводиться з 24 лютого.

Загальна мобілізація передбачає призов до ЗСУ чоловіків віком 18-60 років. Однак народні обранці запропонували звільнити від військової служби батьків трьох і більше дітей, які не досягли повноліття.

Автором законопроекту №7678 виступив депутат Олексій Гончаренко із колегами. Вони нагадали, що багатодітні батьки спочатку мали право на звільнення з військової служби. При цьому багатьох із них через неправильне тлумачення закону відправили на фронт. Надалі у них не було можливості покинути військову службу, хоча Кабмін дав на це дозвіл.

Ініціатори нового законопроекту вирішили внести поправки до закону, щоб багатодітні батьки могли залишати лави ЗСУ навіть у період проходження служби.

У Комітеті ВРУ з питань молоді та спорту зазначили, що матерям одним складно виховувати трьох та більше дітей. Держава у період воєнного стану надає багатодітним батькам право на відстрочку від мобілізації. Тому доцільно, якщо вже мобілізовані чоловіки отримають звільнення з військової служби.

Нагадаємо, у нашій країні з 1 жовтня планували запровадити військовий облік та мобілізацію для жінок. З’явилася інформація, що вони не зможуть виїжджати за кордон. Сьогодні стало відомо, що процедуру відстрочено на рік – до 1 жовтня 2023 року. Таким чином, українки й надалі зможуть безперешкодно виїжджати із країни.

Раніше з'явилася інформація, що в Україні покарали ухилянтів від військової служби – вони отримали тюремні терміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ