Today.ua

Мобілізація: названі причини, через які призовник може не з'явитися у воєнкомат

В Україні триває загальна мобілізація чоловіків віком 18-60 років. Вони після отримання повісток мають з'явитися з документами у військкомат. За неявку передбачено адміністративне та навіть кримінальне покарання. Однак є низка причин, які вважатимуться поважними.

Мобілізація для багатьох українців стає серйозним випробуванням. Більшість чоловіків з честю виконують свій обов'язок та захищають Батьківщину. Є ухилянти, а є ті, хто не з'явився у військкомат через серйозні причини, які це дозволяють. Правозахисник Ростислав Кравець назвав їх:

Неявка призовника без поважної причини неминуче спричинить покарання. Воно може бути як легким адміністративним (штраф), і серйозним – кримінальним (позбавлення волі). Якщо чоловік не прибув до військкомату він:

Юрист нагадав, що повістку можуть вручати навіть роботодавці. Причому саме вони мають проконтролювати явку працівників до військкомату. При цьому вони не будуть покарані, якщо працівник не з'явився до ТЦК. Це покладено на осіб, які проігнорували отримання повістки.

Нагадаємо, що в Україні вже є засуджені за статтею за ухилення від мобілізації. Такі чоловіки намагалися уникнути призову та отримали покарання у вигляді трьох років позбавлення волі із випробувальним терміном.

Раніше повідомлялося, чому в Україні готується масове звільнення чоловіків з військової служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ